Uni, lepo ja palautuminen ovat aivojen elinehto. Aikuinen tarvitsee keskimäärin 7–8 tuntia unta, mutta unen tarve on toki yksilöllistä. Säännöllinen liikunta parantaa unta ja helpottaa nukahtamista.
Niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta. Unettomuus onkin häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen ja unessa pysymisen vaikeus. Uneton ei virkisty unestaan vaan kärsii väsymyksestä. Se, että ei ehdi tai halua nukkua tarpeeksi, ei ole unettomuutta.
Univajeen seurauksena vireystila, keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus heikentyvät, jolloin onnettomuus- ja virheriskit kasvavat. Muistaminen, uuden oppiminen ja luova toiminta vaikeutuvat väsyneenä. Jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistihäiriöitä.
Melatoniinivalmisteet
Melatoniini on aivojen käpyrauhasen erittämä elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka on yhteydessä vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin. Valon määrä vaikuttaa melatoniinin erittymiseen, mutta erittyminen on myös yksilöllistä ja ikäkin vaikuttaa siihen.
Muita syitä melatoniinin erityksen vähenemiseen ovat stressi, epäsäännölliset ruokailutavat, tupakointi ja alkoholin käyttö.
Melatoniinivalmisteita käytetään aikaerorasituksen ja tilapäisen unettomuuden hoitoon, sillä melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja palauttaa elimistön oman sisäisen vuorokausirytmin.